Aneta Benzar

/februar 2019.

KROKODILova rezidencija za pisce tokom februara ugostiće savremenu kiparsku autorku beloruskog porekla Anetu Benzar. Ona je ujedno i 79. gošća koja boravi u KROKODILovoj rezidenciji, a prva autorka koja nam dolazi sa Kipra. U četvrtak 21. februara u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Anetom o njenom stvaralaštvu i savremenoj kiparskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autorke.

Aneta Benzar je rodjena u Belorusiji. Završila je master studije engleske književnosti na Kings koledžu u Londonu. Tema master rada bili su joj lažni brakovi (brakovi sklapani radi vađenja boravišnih papira u stranoj državi). Njena prva knjiga, I-stories, (koja izlazi na proleće 2019. u izdavačkoj kući Armida Publications) je zbirka eseja koja sakuplja migrantske i izbegličke glasove iz svih delova Kipra. Aneta je pesnikinja i slemerka u usponu. U poslednjih nekoliko godina dobila je različite književne nagrade, poput Nagrade Univerziteta u Nikoziji za mlade pesnike, za pesmu ‘20 Spaces’. Objavljivala je pesme u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina bila je i finalistkinja godišnjeg takmičenja slem pesnika na Kipru. Piše o migracijama, feminizmu i nasilju koje nad pojedincem vrši okruženje, država i režim.

Dolazak Anete Benzar se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni. Projekat je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa.

<< mart 2019.    januar 2019. >> 

krokodilova kuca za pisce