Branimir Janković

/ Jul 2019.

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma u drugoj polovini jula je boravio dr Branimir Janković koji je ujedno i 85. gost KROKODILove Kuće za pisce.

Branimir Janković (1980) je docent na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijama predaje o teoriji i metodologiji istorijske nauke, istoriji istoriografije i savremenoj istoriografiji, javnoj istoriji, Francuskoj i Ruskoj revoluciji. Urednik je središnjeg web-portala hrvatske istoriografije Historiografija.hr, za koji piše i kolumnu Javnapovijest. Objavio je knjigu Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma (2016), priredio knjigu Intelektualna historija (2013) te suuredio zbornik Reprezentacije socijalističke Jugoslavije: preispitivanja i perspektive (s H. Granditsem i V. Ivanovićem, 2019) i druge. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim naučnicima i umetnicima za 2012. godinu.

Glavni cilj rezidencijalnih boravaka u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma je da se istoričarima iz republika bivše Jugoslavije omogući dvonedeljni istraživački boravak tokom kog mogu koristiti materijale iz državnih arhiva u Beogradu. Naime, nakon raspada Jugoslavije, celokupan arhivski materijal koji svedoči o istoriji te države ostao je u Beogradu, što je veliki problem za sve istraživače koji se bave periodom od 1918. do 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na analize jugoslovenske spoljašnje politike koje nisu moguće bez upotrebe Arhiva Jugoslavije i Arhiva Ministarstva spoljašnjih poslova. 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi  Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivomKo je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.

Projekat je implementiran u bliskoj saradnji sa forumZFD Srbija, a finansijski ga je podržala Evropska unija kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

<< Avgust 2019 / Jul 2019 >>

krokodilova kuca za pisce