Henriete Rostrup

/ novembar 2018.

 

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca novembra ugostila je čak dvoje danskih autora – proznu spisateljicu Henriete Rostrup i pesnika Kaspara Erika. U petak 16. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz iz Bašte) predstavićemo NOVU DANSKU KNJIŽEVNOST kroz razgovor i čitanje Kaspara Erika i Henriete Rostrup.

Henriete Rostrup je rođena 1970. godine u Kopenhagenu. Diplomirala je komparativnu književnost na Univerzitetu u Kopenhagenu. Radila je u izdavaštvu u Danskoj i u inostranstvu, kao urednica i agentkinja prestižne agentske kuće Melanie Jackson Agency u Njujorku, a bavila se i književnim prevođenjem.

Njenu prvu knjigu kratkih priča “Afkom” (Potomstvo) objavila je 2007. godine izdavačka kuća Bazar publishers. Godine 2008. objavila je roman “I dag og i morgen” (Danas i sutra), koji je kritika takođe jako dobro prihvatila. Psihološki triler “Skygger” (Senke) objavila je 2011, a 2015 izlazi knjiga “Det år vi gik tilbegravelser” (Godina sahrana), koja se našla na široj listi za Evropsku nagradu za književnost.

Godine 2018. debitovala je s tri knjige za decu i tinejdžere – grafičkom novelom “Søen” (Jezero), koja je nominovana za nagradu Ping, zatim tinejdžerskim romanom “Problemet med Kevin” (Problem s Kevinom) kao i prvim delom trilogije “Den døde by” (Mrtvi grad) pod nazivom “Drengenfrom Krematorium D” (Dečak iz Krematorijuma D).

Henriete živi u Kopenhagenu sa mužem i ćerkom.

Boravak Henriete Rostrup i Kaspar Erika omogućila je Danska fondacija za umetnost (Danish Arts Foundation).

 

<< Decembar 2018.    Novembar 2018. >> 

krokodilova kuca za pisce