JAN SONERGOR

/novembar 2016.

jan-dva

JAN SONERGOR je rođen 1963. u Kopenhagenu, Danska. Završio je magistratske studije iz komparativne književnosti i filozofije na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Svoj književni debi, zbirku priča pod nazivom Radijator objavio je 1997. godine (izdavač Gyldendal). Drugi deo trilogije kratkih priča pod nazivom Poslednja nedelja u oktobru, objavljen je 2000. godine. Ova knjiga objavljena je i u Srbiji, u prevodu Predraga Crnkovića i izdanju Albatros Plusa. Treći deo trilogije, I dalje se plašim, Kaspar Mihael Petersen, objavljen je 2003. 2009. godine Sonergor je objavio svoj prvi roman “O uticaju atomske bombe na mladost Vilhelma Funka”, a od tada je objavljivao romane, zbirke priča, kao i drame, ali je pisao i brojne članke i uredničke komentare u raznim novinama i časopisima, kao što su Politiken, Weekend newspaper i Information.


Tematski govoreći, Sonergorov rad je kritika besmisla i monotonije života u modernoj Danskoj. On piše direktnim i često provokativnim jezikom, koji živo oslikava nasilje, alkohol i erotiku. Njegovo pisanje uvek je direktan komentar na savremeni život. Perspektiva je muška, često sa retrospektivnim pogledom na samu piščevu mladost ili posetu stranoj zemlji. Ali događaji iz prošlosti ili oni koji se dešavaju u inostranstvu uvek su komentari na sadašnji trenutak: Ko smo mi? Zašto smo ovakvi? Kako smo postali mi? Šta se dogodilo? Ko i šta nas je izgradilo?

 

krokodilova kuca za pisce