JERKO BAKOTIN

/jul 2018.

 

Gost KROKODILove kuće za pisce tokom meseca juna biće Jerko Bakotin iz Splita. On je ujedno i 67. gost – autor koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. Ovaj novinar, književni kritičar, esejista i putopisac učestvovao je u okviru debatnog programa ovogodišnjeg jubilarno desetog književnog festivala KROKODIL i to u celini pod nazivom GOVORITE LI ZAJEDNIČKI? ili u kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj? Debatni program festivala održao se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) od 12 časova u subotu 16. juna.

Jerko Bakotin (Split, 1984), diplomirao sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. do 2011. radio u zagrebačkom dopisništvu Novog lista. Od 2011. slobodni novinar. Surađuje s političkim tjednikom srpske manjine iz Zagreba – Novosti, Trećim programom hrvatskog radija, portalima kulturpunkt i lupiga.com te drugim medijima. Objavljivao književne kritike, eseje, prikaze i putopise u Zarezu Quorumu. Surađivao s njemačkim medijima (Neues Deutschland, Deutsche Welle). Snimio više radijskih dokumentaraca iz raznih zemalja.

Trenutačno privodi kraju opsežni projekt TV serije o Kurdima i Bliskom istoku (za HRT), radi na rukopisu književnog putopisa iz Kurdistana te dovršava specijalizirani M.A. iz sociologije sukoba u Potsdamu.

Objavio je knjigu „ Bratstva, ubojstva, gajđin“ (2015). U Hrvatskoj je nagrađen za najbolji tekst u hrvatskom novinarstvu, reportažu iz Pojasa Gaze (2009), te i nagrade za novinarsku izvrsnost „Migration media award“ dodeljenu za jednosatni radijski dokumentarac „Jedan tjedan u Idomeniju“.

 

Boravak Jerka Bakotine se realizuje u okviru projekta READING BALKANS.

Reading balkans je projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

 

<< Oktobar 2018.    Mart 2018. >> 


 

krokodilova kuca za pisce