Kaspar Erik

/novembar 2018.

 

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca novembra ugostila je čak dvoje danskih autora – proznu spisateljicu Henriete Rostrup i pesnika Kaspara Erika. U petak 16. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz iz Bašte) predstavićemo NOVU DANSKU KNJIŽEVNOST kroz razgovor i čitanje Kaspara Erika i Henriete Rostrup.

Kaspar Erik je rodjen 1987. godine. Studirao je književnost na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Godine 2014. debitovao je poetskom zbirkom “7/11”. To je knjiga o tome kako izgleda biti mlad 2014. godine, portret jedne generacije i našeg digitalnog doba, knjiga koja tematizuje identitet i ljubav i pokazuje kako se identitet uvodi i koristi na društvenim mrežama. Kaspar Erik dobio je nagradu za prvu knjigu od fondacije Munch Kristensens Kulturlegat 2015. godine. U govoru koji je održala, članica žirija i profesorka književnosti An-Marie Mai obrazložila je odluku:

“Na samom rubu njegovih pesama, primećuje se ljubav Jergena Leta prema svakodnevnom stvarima, negovanje malih reči Petera Laugesena, kul naivnost Kirsten Torup, preokupiranost Klausa Heka markiranim stvarima kao i ritam i boja glasa Dana Turela. U knjizi 7/11 jasan, poetski glas stvara svemir Kaspara Erika, svemir na kojeg poželite da naletite, da po njemu šetate i trčite.”

Kaspar Erik objavio je i knjigu “Nike” (2015) za koju je osvojio nagradu Mihael Strunge, kao i nagradu Albert Dam, koja se dodeljuje u okviru nagrade Blixen za najbolje delo koje tematizuje manjine. U ovoj knjizi, autor koristi sopstveno iskustvo cerebralne paralize da bi prikazao važnost života sa invaliditetom u društvima poput našeg.

Godine 2017, izlazi Kasparova treća zbirka pesama “Avatar”, osam poema zasnovanih na različitim tekstovima, izjavama ili umetničkim delima mladih ljudi koji su počinili samoubistvo.

Jedan kritičar naziva Kaspera Erika “srcelomcem poezije” govoreći o dometu i uspehu njegovih pesama.

 

Boravak Henriete Rostrup i Kaspar Erika omogućila je Danska fondacija za umetnost (Danish Arts Foundation).

 

<< Novembar 2018.    Oktobar 2018. >> 

krokodilova kuca za pisce