TANJA DIKERS

/oktobar 2018.

 

 

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca oktobra ugostiće poznatu nemačku autorku Tanju Dikers. Ona je ujedno i 74. gošća koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U nastavku prošlogodišnjeg obeležavanja stote godišnjice rođenja velikog pisca Hajnriha Bela, u četvrtak 18. oktobra u 19 sati, Tanja Dikers održaće predavanje o društvenoj i političkoj važnosti Belovog dela pod naslovom “Politički pisac Hajnrih Bel”. Predavanje će biti održano na nemačkom jeziku uz obezbeđen simultani prevod. Tom prilikom predstavićemo i književni rad same Tanje Dikers.

Tanja Dikers je rođena 25. septembra 1968. godine u Zapadnom Berlinu. Studirala je germanistiku, holandski jezik, severnoameričke studije i istoriju umetnosti na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i na Univerzitetu u Amsterdamu. Diplomirala je interdisciplinarnim radom „Estetika uzvišenog u savremenom slikarstvu na primeru Barneta Njumana“. Svoje prve dve knjige, zbirke poezije, objavila je još tokom studija. Nakon završetka studija radi kao slobodna autorka, publicistkinja i teoričarka književnosti. Predaje germanistiku u inostranstvu. S porodicom živi u Berlinu.

 

Boravak Tanje Dikers realizuje se u saradnji s Goethe-Institutom Beograd, fondacijom Hajnrih Bel a u okviru EUNIC Air programa.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina.Jerko Bakotin u kuci za pisce

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

 

<< Novembar 2018.    Jul 2018. >> 

krokodilova kuca za pisce