Tomas Štangl

/ decembar 2018. 

 

KROKODILova rezidencija za pisce tokom meseca decembra biće dom austrijskog autora Tomasa Štangla. On je ujedno i 77. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U utorak 11. decembra u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Tomasom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj austrijskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autora.

Tomas Štangl, (1966), studirao je filozofiju i špansku filologiju; živi i radi u Beču kao prozni pisac i esejista. Objavio je pet romana, među kojima su i Der einzige Ort (Jedino mesto), 2004, za koji je dobio nagradu aspekte-Literaturpreis za najbolji debitantski roman na nemačkom jeziku, a godine 2018. izašla je i knjiga Fremde Verwandschaften (Nepoznate veze). Pojedini njegovi eseji i prozni tekstovi objavljeni su u zbirkama Reisen und Gespenster (Putovanja i duhovi), 2012 i Freiheit und Langeweile (Sloboda i dosada), 2016.

Objavljivao je u antologijama, novinama i časopisima (manuskripte, Wespennest, Der Standard, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, Neue Rundschau). Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, među kojima su i Literaturpreis der Deutschen Wirtschaft 2007,  zatim Erich-Fried-Preis 2011 i stipendija Robert-Musil-Stipendium koju mu je dodelila Kancelarija Austrijske savezne Vlade.

Boravak Tomasa Štangla realizuje se u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Beograd i uokviru EUNIC Air programa.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina.

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

 

<< Januar 2019.    Novembar 2018. >> 

krokodilova kuca za pisce