Non, tu n’as rien vu à Belgrade #3

IMG_4776

 

(Nisi video ništa u Beogradu #3
Nisi video ništa  u Beogradu, 
Hirošima, ljubavi moja, Alan Rene, Margerita Duras)
Konstruktivne nedoumice

1. Ne pisati ništa o Srbiji/ Pisati o Srbiji/ ŠTA napisati O Srbiji ili polazeći od Srbije ili okoline Srbije
1.1. Ne započinjati roman čija će prva rečenica glasiti: „ Odlučivši da ne ode na venčanje svog sina, Svetislav Djodjalepsalvjević je i svojoj ženi, svojim roditeljima, ženinim roditeljima, svojoj ostaloj deci, nećacima i uopšte celoj bližoj familiji, izričito zabranio da prisustvuju tom činu, bilo pojedinačno ili zajedno, ali je međutim na dan venčanja naredio da se isporuči više od sto kilograma banana, što je u istovremeno bio veoma skupocen gest, jer se banane tada još nisu odomaćile na tržištu, ali i izraz duboke mržnje koju je gajio prema svojoj budućoj snaji i njenoj porodici  koje je, zbog njihovog stranog porekla, darvinovski stavio u istu ravan sa majmunima, terajući Bojana da crveni, shvativši poruku.“
1.2. Ne započinjati roman čija će druga, treća, četvrta, peta, šesta i sedma rečenica glasiti ovako: „ Tata je umro istog dana. Nepotrebno je reći da je njegova smrt bačena u zasenak Maršalovom smrću. Doduše, mama mu je to oduvek i priželjkivala. Maršalu. Da se usudi da umre istog dana kada i moj otac. Upravo tog dana je njena vera u komunizam, poljuljana, počela da slabi. I to iz jednog sasvim opravdanog razloga.“
1.3. Ne započinjati roman čija će poslednja rečenica glasiti: „ Slušajući numeru Dragana Stojnića Bila je tako lepa, počeo je da plače.“
2. Učiti/ne učiti srpski, učiti/ne učiti ćirilično pismo
2.1. Ne prevoditi tekstove pesama na srpskom ili novinske naslove, itd. Google Translate-om, kako ne biste za rezultat dobili nesumnjivo lepe rečenice:
2.1.1. “formalna bela košulja”, “Satrianiju sveže odsečena ruka”, “ništa se ovde neće napisati”, “ja sam uglavnom jedna stalna kombinacija”, “patetika i devojka pored, opet zajedno”, “poljubac u ime svih reči”, “ono što je i dalje čudno, ne zna šta da radi sa dosadom”, “stariji vozači automobila o treniranju i socijalizaciji”, “volim mršavo, jednostavno ili nikakvo”, “oni su pravi par na dobrom glasu”, “svaka klik osoba uči proporcionalno”.
3. Tražiti/ne tražiti informacije o mom dedi
3.1. Gde da tražim? U Beogradu? Na Beogradskim ulicama?
3.2. Šta da tražim? Naziv nekog butika/prodavnice? Naziv ulice?
3.3. Ne tražiti fizičke sličnosti sa slučajnim prolaznicima/tražiti sličnosti sa svakim : možda mi je ovaj ovde neki rođak, a onaj tamo stric, možda na svakom koraku u Beogradu srećem svoje rođake, to je tako huge.
3.4. Tražiti/ ne tražiti njegovo prezime na internetu
3.4.1. A kada nađem njegovo prezime na internetu, možda nađem i neku Vinetu, Danijelu, Demetru ili nekog Nikolu, Vinka, Milomira ili Jovana koji se prezivaju kao on.
3.4.2. Možda naiđem na nekog ministra koji se zvao kao on, koji je rođen 1821.godine u Bosni, dakle u Otomanskom carstvu, koji je imao sina Velizara koji je imao sina Petra, rođenog 1898. i koji bi mogao biti otac mog dede, rođenog 1925.godine. Da ? Ne ?
3.4.2.1. Privedimo  kraju ovaj žal za ministrima, diplomatama, prinčevima, krunisanim glavama, revolucijama.
4. Ne zapasti u  titoističku nostalgiju žaleći Istočnoevropljane u nedostatku prepoznatljivog repera od kada je srušen Berlinski zid/zapasti u  titoističku nostalgiju žaleći Istočnoevropljane u nedostatku prepoznatljivog repera od kada je srušen Berlinski zid.
4.1. Ich bin ein Berliner.
4.2. Ja sam u Beogradu.
5. Ne biti fasciniran ratom koji su oni, ovde, preživeli, a koji smo mi, drugi, posmatrali iz daleka sa blagim, zaštitiničkim sažaljenjem kakvo osećamo prema nekom blago retardiranom rođaku i od koga, na žalost, moramo biti spremni i na najgore/ Biti fasciniran generacijom koja je preživela rat.
5.1. Ruševine u Nemanjinoj
5.2. Inflacija od 306.000.000 %
5.3. Prijatelji na ratištu. Nešto građanskog rata. Nešto zastarele mržnje. Nešto što se tako lako nazire. Svuda.
6. Prestati sa pićem/ Piti
6.1. Ne piti više rakiju i/ili pivo i/ili vino kako bih dobio prosvetljujuće ideje koje će nestati i pre nego što ih uočim.
6.2. Piti i nositi sa sobom notes kako bih zapisao sve prosvetljujuće ideje za tekstove.
6.2.1. Ponovo sam pročitao prosvetljujuće ideje koje sam zapisao u toku noći i odlučio da više ne pijem rakiju i/ili pivo i/ili vino.
6.2.2. Ponovo sam pročitao prosvetljujuće ideje koje sam zapisao u toku noći i odlučio da se zaustavim na bar jednoj čaši manje.
6.3. Nastaviti sa pićem i ništa ne zapisivati.
6.4. Prestati sa pićem jednom za svagda.
7. Šetati se Beogradom i dan nakon noćnog provoda, sledeći devojku iz spota za pesmu Perspektiva, grupe S.A.R.S. / Šetati se sam Beogradom i dan nakon noćnog provoda, bez imitiranja spota.
7.1. Ali, izbegavati kišu, ni u spotu ne pada kiša.
7.2. Ali i devojka u spotu se šeta sa flašom viskija u ruci.
7.3. Ali devojka u spotu liči na sve devojke koje piju i koje posle noćnog provoda nastavljaju sa žurkom, jer : šta drugo, uostalom, i ima da se radi ?
8. Ostati istrajan u odluci o prekidanju pušenja/ Opet propušiti
8.1. Beograd  se ne računa.
8.2. Mogu to da radim u Beogradu, jer to inače ne radim u Francuskoj.
8.3. U Beogradu svi puše.
8.4. Mogu da pušim (malo).
8.5. A mogu i da ne pušim.
9. Dokupiti čaja, meda, krompira, testeninu/ Živeti na ostacima čaja koristeći jednu istu kesicu dva- tri dana sve dok se to ne svede na konzumaciju ne samog čaja već nekog toplog napitka, ujutru, sa medom, koji da jedva i ima nekakav ukus, ali je pre svega topao.
9.1. Kafu  ne pijem, ne volim, niti sam je ikada voleo.
9.2. Skoro uopšte ne menjam svakodnevnu ishranu, bez obzira na to gde se nalazim ; za doručak uzimam toplu vodu sa jedva nekakvim ukusom i medom, za ručak dva jaja na oko, nešto šunke ili mesa, hleb i maslac, za večeru krompir pečen u ulju i sa belim lukom, i tako svaki dan, kako ne bih previše mislio o tome šta ću jesti.
9.3. Ukoliko dokupim jaja, da li ću stići da ih sve pojedem ili ću morati da ih skuvam i ponesem kada budem kretao u slučaju da moj let kasni kao što je kasnio i u dolasku, i da opet moram da prenoćim u Hiltonu, u Rimu, gde  večeru služe samo do određenog termina, i da moram se sam postaram o hrani, čekajući sledeći let ; ili da ostavim jaja u frižideru i time potencijalno ugrozim trovanjem sledećeg posetioca koja bude boravio u ovom stanu, kao što se to i meni za malo dogodilo prve večeri kada sam hteo da ispržim četiri jaja koja su preostala u frižideru, a koja su razbijena o ivicu tiganja iz sebe ispustila zelenkastu tečnost neverovatnog smrada i što je moj izbor hrane svelo na konzervu pelata.
9.4. Da nosim jaja u koferu ?
10. Da li da kupim sako i/ili košulju i/ili pantalone i/ili maramu, kao i svaki put kada otputujem u inostraststvo (da li zemlju u kojoj je rođen moj deda mogu da svrstam u  inostranstvo) , jednom nošenu u Francuskoj, svilenu, ili neki inostrani parfem (ali da li je ovo inostrana zemlja, ako je to zemlja mog dede)/Ne trošiti novac, imati u vidu predstojeće mesece i troškove, to da nemam nikakvu ušteđevinu, imati u vidu da sam u ovim godinama, i u bilo kom drugom životnom dobu, ja niko i ništa da bih i dalje bio ovde.
10.1. Ovde?
10.1.1. Bolje reći svuda i nigde, odnosno bez stalnog prebivališta, tj.skoro bezubaš (kako je to lepo formulisao naš vrhovni vođa)
10.2. Ne kupiti ništa, vratiti se sa nešto novca, biti racionalan, izdržati do Božića, a uspomene sačuvati na fotografijama, u glavi i ukusima.
10.3. Ni sako, ni košulja, ni pantalone, ni marama mi nisu potrebniji da bih pisao bolje, osim samog pisanja.
10.3.1. Ali su mi potrebni da bih u boljem svetlu prikazao svoje tekstove, da; da se ne bi ponovila situacija prilikom organizovanog susreta u biblioteci C. kada sam morao da obode iskrzane košulje obojim plavim markerom.
10.3.2. Jer- nije dovoljno napisati tekst, treba ga i odbraniti.
10.3.3. A osećaj neprijatnosti u svojoj odeći dok imate javni nastup je parališuć.
10.3.4. Ili  su za odevnu kombinaciju prokletog i genijalnog pisca dovoljne i prljave rite jednog alkoholičara.
10.3.4.1. Ne, nikako prljav i u ritama.
10.3.4.2. Nikako prljav, ne.
10.3.4.2.1. Pribegavanje patetčnoj čistoći siromaha kao ultimativno dostojanstvo.
10.3.4.2.2. Bilo nekad.
11. Vežbati.
11.1. Vežbati kako bih mogao da uđem u garderobu staru deset godina i na taj način izbegnem kupovanje nove i popustim pred potrošačkim iskušenjem dok sam u Beogradu.
11.1.1. Nema svrhe. Svakako mogu da uđem u tu garderobu, pa čak i u one komade koji su stari i po dvadeset i pet godina.
11.1.2. Svakog dana, u Beogradu, šetam mnogo  kako bih izbegao vežbanje na tepihu u stanu i da budem kao oni matorci koji voze sobni bicikl na terasi ili koriste Viagru dok vode ljubav.
11.1.3. Ako radim vežbe za leđa, zaokupiću svoje misli i izbeći ću razgledanje izloga, koji su isti kao i oni u Francuskoj, ali i da budem izložen iskušenju.
11.1.3.1. Od čega?
11.1.3.2. Da budem ponovo vidljiv? Poželjan?
11.1.3.3. Ne izlažimo se iskušenjima da ne bismo dospeli na put sveg zla.
11.2.Bez sporta, Vinston Čerčil
12. Popustisti pred potrošačkim iskušenjem / Ne popustiti pred potrošačkim iskušenjem/ Popustiti pred dobom u kom živim da bih ga što bolje opisao
12.1. Kupiti majicu koja prikazuje Gavrila Principa, srpsku zastavu, ikonu svetog Save, privezak I love Beograd, razglednice, Delozovu knjigu u prevodu na srpski, ordenje iz doba kraljevine, jedan broj stripa Tintin i Otokarov skiptar, disk sa muzikom Olivere Katarine.
12.2. Treba poneti suvenire za poklon.
12.2.1. Kome?
12.2.2. I šta?
12.2.3. Treba li?
12.3. Kupujem: za 3.019, 17 dinara šunku, maslac, jaja, kornišone, krompir, banane, beli luk, pivo, hleb itd, 4. septembra, u prodavnici na Bulevaru Despota Stefana. Kupujem i 5.septembra u ovoj prodavnici na Bulevaru Despota Stefana. Itd.
13. Pišem O Srbiji/ Ne pišem O Srbiji/ Imam li još nešto da dodam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *