Edin Omerčić

/ Avgust 2019.

U KROKODILovoj rezidenciji je tokom prve polovine avgusta u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma boravio Edin Omerčić koji je ujedno i 86. gost KROKODILove Kuće za pisce.

Edin Omerčić rođen je 1981. u Puli. 2007. godine diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsek za istoriju, gde je 2013. odbranio magistarski rad na temu Bosna i Hercegovina u političkoj projekciji intelektualnih krugova 1991-1996. 2015. godine upisao je doktorske studije Moderne i savremene hrvatske istorije u evropskom i svetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine je zaposlen u Institutu za historiju u Sarajevu kao stručni saradnik za modernu istoriju, a 2013. je izabran u zvanje višeg naučnog saradnika. Od 2017. godine je član uredništva Časopisa za književnost i društvena pitanja Behar, KDBH Preporod, Zagreb i član uredništva dvomesečnika KDBH Preporod Preporodov Journal, Zagreb.

Glavni cilj rezidencijalnih boravaka u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma je da se istoričarima iz republika bivše Jugoslavije omogući dvonedeljni istraživački boravak tokom kog mogu koristiti materijale iz državnih arhiva u Beogradu. Naime, nakon raspada Jugoslavije, celokupan arhivski materijal koji svedoči o istoriji te države ostao je u Beogradu, što je veliki problem za sve istraživače koji se bave periodom od 1918. do 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na analize jugoslovenske spoljašnje politike koje nisu moguće bez upotrebe Arhiva Jugoslavije i Arhiva Ministarstva spoljašnjih poslova. 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi  Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivomKo je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.

Projekat je implementiran u bliskoj saradnji sa forumZFD Srbija, a finansijski ga je podržala Evropska unija kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

<< Avgust 2019 / Jul 2019 >>

krokodilova kuca za pisce