Marko Pogačar

/januar 2015.

Marko Pogačar

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavio je četiri knjige pjesama, tri knjige eseja te knjigu kratkih priča. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Bio je stipendista fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Internationales Haus der Autoren Graz, Récollets-Paris, itd. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

 

Objavio je sledeće knjige:

Pijavice nad Santa Cruzom, pesme (AGM, Zagreb 2006, DPKM 2009.)
Poslanice običnim ljudima, pesme (Algoritam, Zagreb 2007.)
Predmeti, pesme (Algoritam, Zagreb 2009.)
Atlas glasova, eseji (V.B.Z, Zagreb 2011.)
Jer mi smo mnogi, publicistika (Algoritam, Zagreb, 2011.)
Bog neće pomoći, priče, (Algoritam, Zagreb, 2012.)
Crna pokrajina, pesme, (Algoritam, Zagreb, 2013.)
Jugoton gori!, eseji, (Sandorf, Zagreb, 2013.)
An die verlorenen Hälften, izabrane pesme (Edition Korrespondenzen, Wien 2010.)
Portret s britvama, izabrane pesme (Treći Trg, Beograd 2010.)
Cada oliva és un estel fos, izbor pjesama (Institució de les Lletres Catalanes, Barcelona 2010.)
Предмети, izabrane pesme (Antolog, Skopje, 2012.)
Crna pokrajina, pesme (Treći Trg, Beograd, 2013.)
La región negra, izabrane pesme (Valparaíso Ediciones, Granada, 2014.)
Predmeti, pesme (Center za slovensko književnost, Ljubljana, 2014.)

 

O Marku Pogačaru rekli su:

“Kako sjajno doziva gustoću sjećanja, ne dotiče se samo čitateljevog tijela, već i njegovog rasutog micelija. Kako on zna što je čitatelj ćutio dok je uzbuđen pješke hodao prema Toledu da bi vidio Pogreb grofa Orgaze, kako se osjećao kad je izgubio Hajduk? Autor je strašan brat drugim velikim pjesmama koje su bile njegov kalem, stupnjuje svjetlost. S Pogačarom si ne samo hrvatsko, već i svjetsko pjesništvo podiže veliku krošnju. ” – Tomaž Šalamun

“Valja otvoreno reći da su Predmeti M. Pogačara za me najbolja knjiga stihova u podosta zadnjih godina u suvremenom hrvatskom pjesništvu. Strašna i hrabra knjiga.” – Branko Maleš (o knjizi Predmeti)

“Htedoh li reći Rembo savremene hrvatske i regionalne poezije, verovatno da. Drugim rečima, Marko Pogačar je već tamo gde velika većina pesnika ne stigne ni sa sedamdeset i dve. Ako ste fan poezije, a ovo do sada još niste čitali, onda požurite da nabavite ovu knjigu. Ako, pak, niste, Pogačar vas može ubediti da postanete. Njegova poezija svakako ima šta da nam kaže, zna kako da nam kaže i ne stidi se da to učini.” – Vladimir Arsenić (o knjizi Portret s britvama)

“Poslanicama običnim ljudima, Krojačicama, Vrtlaru, Pekaru, Umornim trockistima pjesnik naziva svoje ekspedicije u apsolutnu i radikalnu nepoznatu zemlju metafora. Goruće-opsesivna premjeravanja svijeta, kulture i svakodnevice uzimaju nas pod svoje: patos i groteska, tekuća kontingencija, crni zvuk sirena. Takve vrste je, pomislio sam, bio modernistički šok, proizašao iz Hölderlina, Novalisa ili Kleista.” – Andreas Nentwich (o knjizi An die verlorenen Hälften)

 

 

 

 

 

<<februar   januar >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krokodilova kuca za pisce