MARSEL BAJER

/oktobar 2014.

marcel manja

Udruženje KROKODIL u saradnji sa Goethe institutom iz Beograda, ponosno predstavlja istaknutog nemačkog pisca Marsela Bajera, oktobarskog gosta Krokodilove Kuće za pisce.

Marsel Bajer (Marcel Beyer)  je u početku stvarao pod snažnim uticajem austrijske pesnikinje Frederike Majreker i predstavnika francuskog novog romana. Piše liriku, eseje i romane, u kojima se uvek, na osobit način, vraća nemačkoj istoriji, naročito u doba Trećeg rajha.

Bajeru će u novembru 2014. godine biti uručena prestižna nemačka Klajstova nagrada. Klajstovo društvo, koje dodeljuje ovu nagradu, odluku je obrazložilo sledećim rečima: “Ovaj četrdesetosmogodišnji pisac odlikuje se samosvojnim pristupom. U svojim romanima, zbirkama poezije i esejima on traga za mračnim vezama između nauke, umetnosti i politike u nemačkoj i evropskoj istoriji XX veka.”

Bajer se proslavio delima Leteće lisice, Zemljopis (nem. Erdkunde), Putinovo poštansko sanduče (nem. Putins Briefkasten) i drugim. Dobitntik je brojnih nagrada, između ostalog Berlinske književne nagrade, nagrade Hajnrih Bel i Nagrade Fridrih Helderlin.

Leteće lisice i Kaltenburg objavljene su i u Srbiji, u izdanju izdavačke kuće Geopoetika.

 

Marsel Bajer nastupiće 02. oktobra u okviru programa LITERARNI KAFE.

Goethe institut, čitaonica, 20 sati u razgovoru s Marselom Bajerom učestvuju prevodilac Jan Krasni i izdavač Vladislav Bajac

 

Takođe će nastupati i na festivalu En Garde, Avant-garde: 20/21, u okviru koje će umetnici i istraživači iz regiona i Evrope ispitivati aktuelna značenja i kontinuitete istorijskih avangardi, njihov politički kontekst i kontekst njihovih aktuelnih interpretacija.

Program En Garde, Avant-garde: 20/21 održava se 17. i 18. oktobra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a Marsel Bajer će nastupati 17. oktobra od 18 sati, u razgovoru o slikama iz 1914. godine, zajedno sa istoričarkom Dubravkom Stojanović.

 

 

 

 

 

 

<< decembar    septembar >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krokodilova kuca za pisce