Emmanuel Adely

/septembar 2014.

emanuel

Emanuel Adeli (Emmanuel Adely) je francuski pisac rođen u Parizu 1962. Od 1993. objavio je gotovo dvadeset knjiga za različite izdavačke kuće u Francuskoj. Njegova su dela često ispisana u dahu, u formi monologa ili dijaloga, zanemarujući formalne zahteve romana poput velikih slova i punktuacije. Adeli shvata pisanje kao formulu “piši kao što govoriš, čitaj kako drugi govore”. On preispituje jezik utemeljen u vestima i eksperimentiše s otvorenim formama poput novog romana, radio drame, ali takođe filma, videa i performativnog čitanja.

Rad Emanuela Adelija ukorenjen je edicijama nekoliko izdavača, nalazi se u časopisima, pojavljuje u performansima i čita u tišini. On je plastičan, političan, sonoran. Odbacuje “književni jezik” kao mrtvu kožu na putu do polja književnosti i njenih medijskih aktera. Svaka reč predstavlja materijal za kreaciju (govor, članak, istraživački rad…). Adelijevi tekstovi istražuju fikcionalne dimenzije stvarnosti ilustrovane automatskim pisanjem, često u komadu, ponekad bez prekida sve do finalne tačke, što njegov glas čini jednim od najdistinktnijih u savremenom književnom stvaralaštvu.

Boravak Emanuela Adelija u Beogradu podržali su Francuski institut, Gradski sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Erste banka.

 

 

 

 

<<oktobar2014   avgust 2014. >>

krokodilova kuca za pisce