Johen Šmit

/ Oktobar 2019.

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom oktobra boravi nemački autor Johen Šmit koji je ujedno i 90. gost KROKODILove Kuće za pisce. Šmit će u Beogradu boraviti od 9. do 31. oktobra, a 17. oktobra od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost sa njim će razgovarati Dragana Kovačević u okviru književnog kafea Gete instituta. 

Johen Šmit rođen je 1970. u Berlinu u porodici lingvista. Studirao je informatiku, kao i germanske i romanske jezike, a tokom studija je boravio u Brestu, Valensiji, Rimu, Njujorku i Moskvi i takođe radio kao prevodilac za francuski jezik. Jedan je od osnivača programa Chaussee der Enthusiasten, književnih večeri čitanja kratke proze zajedno sa drugim autorima kao što su Dan Rihter, Andreas Kampa, Stefan Serin, Kirsten Fuhs, Folker Štribing i Robert Nauman. Takođe piše kolumne za nekoliko listova, turističke vodiče i blogove i radi kao prevodilac. Njegova dela često su inspirisana autobiografskim događajima iz perioda kraja Nemačke demokratske republike, kao i perioda neposredno nakon reujedinjenja Nemačke.

Od jula 2006. do januara 2007. godine, Šmit je svakog dana čitao po 20 stranica Prustove Potrage za izgubljenim vremenom, a o svom čitanju je vodio dnevnik koji je objavljivao u vidu svakodnevnih blog postova pod naslovom Šmit čita Prusta. 2008. su ovi tekstovi objedinjeni i objavljeni  u izdavačkoj kući Voland i Kvist i naišli su na pozitivne ocene kritike. 

Boravak Johena Šmita u KROKODILovoj Kući za pisce podržao je Goethe-institut.

<< Novembar 2019 / Septembar 2019 >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *