O KUĆI

Gotovo sve evropske prestonice, poznato je, imaju po jedan ili više rezidencijalnih programa za pisce i druge umetnike. Oni su izuzetno popularni jer omogućuju kontinuiranu kulturnu razmenu i stvaranje višestrukih kulturnih kontakata i veza od kojih sve strane uključene u ovaj proces imaju dugoročne koristi. Međutim – čudnovato, premda istinito – Beograd do nedavno nije imao nijedan takav rezidencijalni program za pisce.

Do nedavno, kažemo, jer je Udruženje Krokodil pre samo nekoliko dana raspisalo konkurs kojim se pozivaju regionalni pisci na jednomesečni boravak u glavnom gradu Srbije. Ako još niste imali prilike da čujete za Krokodil (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju), reč je o hipperdinamičnom regionalnom književnom festivalu koji je u poslednje četiri godine vredno radio na objedinjavanju regionalnih književnih scena i predstavljanju najinteresantnijih savremenih pisaca iz regiona uz pokojeg inostranog gosta kako u Beogradu tako i u drugim gradovima iz okruženja, poput Pule, Zagreba ili Ljubljane. Ovaj u Evropi jedinstveni festival predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Modernim i dinamičnim načinom predstavljanja (čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi) kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, Krokodil je za poslednje tri godine postojanja doprineo da se Beograd uvrsti u one kulturne prestonice koje prepoznaju i vrednuju reprezentativne kulture događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu grada, zemlje i regiona.

Utoliko je logično što prvi rezidencijalni program za pisce u Beogradu pokreće upravo ovo udruženje.

Šta je, dakle, Krokodilov rezidencijalni program za pisce u Beogradu?

Namera ovog programa jeste da se autorima iz evropskih zemalja kao i regiona jugoistočne Evrope pruži mogućnost da mesec dana borave u Beogradu i rade na svojim delima, a da se ujedno upoznaju s društvenim i književnim prilikama u Srbiji. Istovremeno, plan organizatora je da se književnost gostujućih pisaca intenzivno promoviše kod srpske književne publike putem javnih tribina, književnih večeri i medijskih gostovanja koja su sastavni deo programa koji gostujući autor ima tokom svog boravka u Beogradu. Pored toga što su autorima-stipendistima omogućeni uslovi povoljni za stvaralački rad, neprestanim gostovanjima etabliranih ili perspektivnih mladih autora u Beogradu kreira se slika kulturno otvorenog grada, kao i zemlje čime se direktno utiče na pospešenje (ne baš slavnog) kulturnog imidža Beograda i Srbije u Evropi.

Rezidencijalni program za pisce podrazumeva jednomesečni boravak autora u za to predviđenom smeštaju u centru grada, putne troškove i stipendiju u visini od 800 eura neto.

Nije nevažno napomenuti da Udruženje Krokodil ovaj projekat sprovodi u delu u saradnji s fondacijom Traduki – evropskom mrežom za književnost koja podstiče književnu komunikaciju između zemalja Balkana i zemalja nemačkog govornog područja a koju su zajednički osnovali Federalno ministarstvo za evropske i međunarodne odnose Republike Austrije, Federalna kancelarija za spoljne poslove republike Nemačke, Švajcarski umetnički savet Pro Helvetia, KulturKontakt Austrija, Gete institut i fondacija S. Fischer, kao i Slovenačka književna agencija; uz pomoć Kuće legata iz Beograda, Erste banke i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 

Krokodil’s writers in residence program 2014


Download Writers in residence program (PDF, Unknown)


logoi-Kulturforum-i-erste