Iztok Vrenčur – avgustovski gost Kuće za pisce

Tokom avgusta u KROKODILovoj Kući za pisce boravi slovenački pisac Iztok Vrenčur koji je ujedno i 97. gošća naše rezidencije za pisce. Iztok u rezidenciji boravi u okviru projekta Reading Balkans koji za glavni cilj ima promociju pisaca u post-konfliktnim društvima.

Iztok Vrenčur (1985) rođen je i odrastao u Titovom Velenju, gradu poznatom po rudarstvu i teškoj industriji koji se nalazi na severu Slovenije, delu bivše Jugoslavije. Nakon završene gimnazije preselio se u Ljubljanu, gde je studirao arheologiju. Postdiplomske studije nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Freie Universität u Berlinu, i odbranio doktorat na temu Arheologija gvozdenog doba istočnih Alpa i Balkana 2018. godine. Do sada je objavio dva romana: Odrekanje svetlobi (Odricanje svetlosti, 2013) i Urnebes (2016), kao i nekoliko kratkih priča, pesama i jednu ilustrovanu knjigu arheoloških bajki za decu. Pevač je i gitarista post-punk benda 2nd bsx murder.

Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbeglicama – u vreme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zaceljene, pitanja naših granica još nisu rešena, a nove politike straha i nacionalizma se grade kada izbeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumevanju naših stvarnih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *