Davorin Lenko

/ Mart 2020.

U KROKODILovoj Kući za pisce tokom prve polovine marta boravi slovenački pisac Davorin Lenko koji je ujedno i 94. gost naše rezidencije za pisce. Davorin u rezidenciji boravi u okviru projekta Ulysses’ Shelter koji predstavlja mrežu rezidencija za pisce i prevodioce u pet evropskih država: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Grčka i Vels.

Davorin Lenko rođen je 1984. godine. Studirao je komparativnu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i diplomirao 2012. godine. Autor je tri samostalna književna dela, kao i kratkih priča, pesama i eseja koji su objavljeni u svim uglednim slovenačkim književnim časopisima i na relevantnim veb portalima. Njegov debitantski roman Tela u tami je godine dobio dve nacionalne nagrade i preveden je na nemački jezik. Lenko je dobitnik dve radne i jedne obrazovne stipendije (Koju dodeljuje Javna agencija za knjigu Republike
Slovenije), a njegovi tekstovi su objavljeni u više slovenačkih i stranih antologija. Od 2018. radi kao frilenser i posvećen je pisanju.

ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije
mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.

Boravak Davorina Lenka u Kući za pisce podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


<< Jun 2020 / Februar 2019 >>

krokodilova kuca za pisce