Žan-Lorin Sterian

/septembar 2016.

zan-lorin-sterian-u-krokodil-ovoj-kuci-za-pisce

 

Žan-Lorin Sterian je pisac, performativni umetnik i kustos. Objavio je šest knjiga proze i eseja. Takođe je režirao nekoliko dokumentaraca i kratkih filmova. Nekoliko godina radio je i kao novinar glossy časopisa.

Godine 2005. dao je otkaz i otišao u Maroko gde je radio kao volonter. 2008. osvojio je nagradu DramAcum za dramu Troje na klupi. Iste godine osnovao je lorgean theatre – “pozorište ličnog prostora” u sopstvenom stanu, koji je postao otvoreni prostor za glumce i koreografe, kao i važna tačka alternativne kulture Bukurešta. O ovom iskustvu napisao je knjigu o sopstvenoj antropologiji pod nazivom Pozorište dnevne sobe. ImpulsTanz iz Beča 2012. godine dodelio mu je stipendiju danceWEB, a bio je i stipendista književne rezidencije Vila Margarit Jursenar. Godine 2014. bio je urednik prvog izdanja HomeFest festivala performativne umetnosti koja se održava u kućnim uslovima.


Boravak Žana Lorina Steriana u KROKODILovoj Kući za pisce u Beogradu omogućili su Književna mreža Traduki i Erste Banka Srbija.

 

 

krokodilova kuca za pisce