Non, tu n’as rien vu à Belgrade #2

fly

 

(Nisi video ništa u Beogradu #2
„Nisi video ništa u Beogradu“ Hirošima, ljubavi moja Alan Rene, Margerita Duras)
Mikrofizička pitanja
1. Čitao sam Biljanu Srbljanović, Miljenka Jergovića, Vesnu Krstić, Velibora Čolića, Vladimira Pištala, Sašu Stanišića, Svetislava Basaru, Gorana Petrovića, Vuka Draškovića, Srđana Valjarevića, Vladimira Arsenijevića.
1.1. Mogu li da smatram da sam, pročitavši ove knjige, upoznao Srbiju ili bivšu Jugoslaviju?
1.2. Mogu li da upoznam Srbiju gledajući Kusturičine filmove?
1.3. Možemo li uopšte upoznati neku zemlju koja nije naša?
1.3.1. Da li ova zemlja zaista nije moja?
1.3.2. Da li je činjenica da je moj deda potekao iz ove zemlje dovoljna da je učini mojom?
1.3.2.1. Ali, u kojoj zemlji je uopšte rođen moj deda?
1.3.2.2. Rođen je 1925. godine, što znači da je rođen u bivšoj Jugoslaviji, što opet može značiti da je rođen u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori, Makedoniji ili na Kosovu.
1.3.2.3. Da se rodio dvadeset i pet godina ranije, rodio bi se ili u Srbiji ili u Austrougraskoj.
1.3.2.4. Da se rodio sto pedest godina ranije, rodio bi se u Mađarskoj ili u Otomanskom carstvu.
1.3.2.5. Sviđa mi se ova igrarija.
1.3.3. Da li su dovoljna dvojica deda da uvtrdimo svoje poreklo? Dve bake i deda? Dve bake i dvojica deda?
1.3.4. Treba li živeti dugo u jednoj zemlji da bi ona postala naša? I koliko je to   dugo? Da li, pošto sam 5 godina živeo u Grčkoj, mogu da je smatram svojom?
1.3.4.1. Ne.
1.3.4.2. Da, pa naravno da da.
1.3.5. Da li je to uopšte važno?
2. Razgovarao sam sa Pedjom, Anom, Vladimirom, Katarinom, Milanom (nom.sg. Milan), Danijelom, Irenom, Nađom, Jelenom, Dejanom (nom.sg.Dejan), Tamarom, Milanom (nom.sg.Milana), Bojanom (nom.sg.Bojan), Milicom, Snežanom, Jovanom (nom.sg.Jovana)…
2.1. Mogu li da smatram da sam razgovarajući sa njima upoznao Srbiju ili bivšu Jugoslaviju?
2.2. Da li sam upoznao Srbiju tako što sam sa njima šetao, ručavao, večerao, pio i izlazio u Beogradu?
2.3. Da li bih spavanjem sa Jovanom, Snežanom, Milicom, Bojanom, Milanom, Tamarom, Dejanom, Jelenom, Nađom ( ne, sa Nađom ne, ona je previše mlada), Irenom, Danijelom, Milanom, Katarinom, Vladimirom, Anom i Peđom bolje upoznao Srbiju ili bivšu Jugoslaviju? ( Upoznati, u biblijskom smislu tog glagola)
2.3.1. Da li je uopšte potrebno da u biblijskom smislu upoznam neku zemlju koja može i ne mora biti moja?
2.3.2. Da li ovo pitanje postavljam sebi da bih zapravo saznao da li i Francusku poznajem u biblijski smislu?
2.3.2.1. Izgleda da ne, ne postavljam sebi to pitanje.
2.3.2.2. Francuska je poput prostitutke koja traži samo da je odvedeš u krevet Dominik de Vilpen, bivši premijer.
2.3.3. Da nije potreba za Srbijom (Grčkom, Balkanom, itd.) u stvari odraz umora od Francuske koja je poput prostitutke koja traži samo da je odvedeš u krevet?
2.3.3.1. Očigledno da jeste, umor od te drevne zemlje na starom kontinentu bla bla bla sa sedamdesetogodišnjim sugrađanima koji voze bicikle u svojim drečavim odelima, koji odlaze u Tunis na zatezanje lica, koji idu na časove tanga, kojima je cela Francuska lepa i koji slušaju Žan Pjer Pernoa.
2.3.4. Da li nam je uopšte potreban razlog da volimo zemlju koja može i ne mora biti naša?
2.3.4.1. Da.
2.3.4.2. Ne.
2.3.4.3. Ne znam.
3. Posetio sam hram svetog Save, Pionirski park, šetao duž obale Save, koja izvire u Sloveniji, prolazi kroz Hrvatsku, razdvaja Bosnu i Hercegovinu od Srbije i u Beogradu se uliva u Dunav, šetao sam duž Dunava, video sam Parlament, glavnu poštu, Bulevar revolucije, koji se sada zove Bulevar Kralja Aleksandra, Geneks sam video iz kola, kada me je Peđa vozio od aerodroma do stana, video sam Narodno pozorište, Trg Republike, Pravni fakultet, Brankov most, KC Grad, hotel Moskva, Kalemegdan, Dragstor, Silikonsku dolinu, ulicu koja je tako nazvana zbog žena koje sede u baštama kafića, a čije su usne i grudi hirurški modifikovane, prolazim Bulevarom Despota Stefana, iza kojeg se nalazi zgrada u kojoj živim, bio sam u Učiteljskom naselju, na Paliluli, ručam, večeram ili popijem po koju u Pomodoru, Staroj Hercegovini, Od usta do usta, kafani Orašac, Café de France, u kome na jednom plakatu piše na lošem francuskom Viva la France( ?), Prisustvovao sam koncertu za mir, na kome  je neverovatni Dejan Sinadinović izveo Preludijum, Koral i Fugu Sezara Franka, nabavku obavljam u supermarketu na uglu bulevara Despota Stefana i Cvijićeve, vozio sam se nepušačkim taksijima i onima u kojima je sve dozvoljeno; u ulici Osmana Đikića sam video leš  mačke; bilo mi je toplo, jer je i napolju bilo toplo; bilo mi je veoma hladno jer sam zimogrožljiv; bio sam mokar kao miš jer je lilo kao iz kabla; prošao sam ulicom Mitropolita Petra, kupio sam delo jednog vajara; prošao sam Makedonskom ulicom; leš mačke se sada već naduvao; govorio sam ne da bih kazao da, govorio sam dobar dan, dobro veče, doviđenja, hvala, laku noć, pardon, ne razumem, pričljivi; hodao sam Vranjskom, ulicom Prote Mateje, Knez Mihajlovom; video sam leš mačke u stanju raspada; napisao sam pisac, kupujem, dragi, srpski, neko; od mačke su ostale samo kosti, reklo bi se, veoma krhke; šetao sam ulicom Kralja Milana; posmatrao sam Beograd sa radio- tornja; video sam ruševine zgrade srušene prilikom NATO bombardovanja; pio sam hercegovačko vino; pričao sam engleski, razgovarao sam na internacionalnom engleskom koji je danas ono što je pozni latinski bio u kasnom antičkom dobu; zamalo da se onesvestim, oblio me je hladan znoj, mislio sam da neću moći da ustanem iz ove fotelje, mislio sam da ću završiti u bolnici i morati da se izražavam na internacionalnom engleskom, mislio sam da je trebalo da naučim srpski i da je to fantastičan jezik, mislio sam da ne treba više da budem obuzet osećajem blagostanja i naivnim obožavanjem.
3.1. Da li  na osnovu svega toga mogu da smatram da poznajem Beograd?
3.2. Zašto je uopšte neophodno da poznajem Beograd?
3.3. Šta ja tražim u Beogradu?
4. Još uvek nisam posetio Narodni muzej, još uvek nisam bio na Zemunu niti posetio beogradski zoološki vrt, još uvek nisam video ruševine iz doba Rima, luku Beograd, još uvek nisam bio na Novom Beogradu ni posetio Konak kneginje Ljubice i Bajarkli džamiju; možda ja ipak još nisam video ništa u Beogradu.
4.1. Jesam li ja samo obični turista, u Beogradu, u septembru?
4.2. Jesam li ja više od turiste u Beogradu, u septembru?
4.3. Hoću li imati dovoljno vremena da posetim sve i tako postanem više od turiste u Beogradu, u septembru?
4.3.1. Da li obilaskom celog grada postajemo više od turiste?
4.3.2. Jesam li ovde da bih obilazio Beograd?
4.3.3. Nisam ja ovde zbog toga.
4.4. Zašto sam ja ovde?
vim u Beogradu; da, trenutno živim u Beogradu, trenutno živim u Beogradu svim svojim bićem; živim u Beogradu- nežno, potpuno, tragično.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *