Lamija Begagić

/februar 2014.

Lamija-Begagić

Rođena 1980. u Zenici, živi u Sarajevu gdje je i studirala na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta. Urednica je listova za decu. Uređivala je književni web-magazin Omnibus i Književni žurnal. Piše za decu i odrasle.

Objavila je dve knjige. Zbirka priča “Godišnjica mature” objavljena je uporedo u Beogradu (Rende) i Sarajevu (Omnibus) 2005. godine. Druga zbirka priča Jednosmjerno, objavljena je 2010.

Dve priče (Bog, jazz i još ponešto ili prosto Ena i Jabuka) objavljene su joj u zborniku Bun(t)ovna p(r)oza. Na konkursu Ekran priče_02 u organizaciji zagrebačke Naklade MD i Iskon interneta osvojila prvu nagradu u konkurenciji od 1209 priča za priču Dvadeset i sedam. Priča Jednom ću naučiti plesti uvrštena joj je u zbornik Poqueerene priče. Izbor priča našao joj se i u antologiji ex-yu mladih autora Na trećem trgu.

Objavljivala u Licima, Sarajevskim sveskama, Zarezu, Libri Liberi, Reviji Re… Priče su joj prevođene na engleski, nemački, švedski, bugarski i slovenački. Dobitnica je specijalne nagrade Fondacije Farah Tahirbegović ”za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture”.

 

 

 

 

<< mart 2014.    januar 2014. >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krokodilova kuca za pisce