Mersedes Sebrian

/april, 2017.

 

Književnica Mersedes Sebrian je aprilska gošća KROKODILove kuće za pisce. Ona je pedeset i četvrta rezidentkinja u kući i prva gošća koja nam dolazi iz Španije. Povodom njenog boravka organizovan je niz događaja namenjenih čitalačkoj publici u Srbiji. Na Univerzitetu u Kragujevcu 10. aprila održala je radionicu na temu pisanja putopisa. Nedelju dana kasnije, 20. aprila Mersedes Sebrian nastupiće u Crnoj kući u Novom Sadu od 19 časova Autorka iz Španije Mersedes Sebrian u CK13! dok će 25. aprila u Instituto Cervantes de Belgrado učestvovati u programu ,,Don Kihot Multilingve. Javno čitanje Don Kihota”, gde će zajedno s još 100 pisaca, čitati ovo Servantesovo delo. Svaki od učesnika ovog događaja čitaće na svom jeziku. Dva dana kasnije, 27. aprila Mersedes Sebrian učestvovaće na događaju Servantesovog čitalačkog kluba gde će se čitati njene priče Qué inmortal he sido i Voz de dar malas noticias, objavljene u knjizi La nueva taxidermia.


Mersedes Sebrian je rođena u Madridu. Piše prozu, novinske eseje i poeziju, i prevodi s engleskog i francuskog. Tekstove objavljuje u novinama kao što su El Paísí i La Vanguardia; kao i u časopisima poput Diario de Poesía (Buenos Aires), The Massachussetts Review, Revista de Occidente i Gatopardo. Njen književni svet ispituje, između ostalog, emocionalne veze koje ljudi razvijaju s predmetima. Bila je stipendistkinja u Residencia de Estudiantes de Madrid, u Španskoj akademiji u Rimu, kao i na rezidencijama za pisce u fondaciji Civitella Ranieri (Italija) i u Fondazione Santa Maddalena (Italija), između ostalih. Završila je master studije iz španskih i latinskoameričkih studija na Birkbeku (Univerzitet u Londonu) i Univerziteta u Pensilvaniji (SAD). Poslednji roman El genuino sabor (Pravi ukus) objavila je u junu 2014. izdavačka kuća Penguin-Random House Spain.

Boravak Mersedes Sebrian u KROKODILovoj kući za pisce u Beogradu podržali su Acción Cultural Española, AC/E i Erste Banka Srbija.

 

krokodilova kuca za pisce