Tanja Stupar Trifunović

/mart 2017.

 

Martovska gošća KROKODILove kuće za pisce Tanja Stupar Trifunović dolazi nam iz Bosne i Hercegovine. Domaćoj čitalačkoj publici predstavila se na prošlogodišnjem festivalu KROKODIL čitajući iz svog romana “Satovi u majčinoj sobi” za koji je dobila Evropsku književnu nagradu (The European Union Prize for Literature). Ovaj roman se našao i u užem izboru za NIN-ovu nagradu a prava za njegovo objavljivanje prodata su u preko deset zemalja. Povodom boravka Tanje Stupar Trifunović u KROKODILovoj kući za pisce, ova autorka i njeno stvaralaštvo biće predstavljeni 28. marta s početkom u 19 sati u holu Doma omladine Beograda ispred knjižare Beopolis (Makedonska 22) . S Tanjom Stupar Trifunović razgovaraće Bojan Marjanović.
Svoj boravak u Beogradu Tanja Stupar Trifunović iskoristiće za rad na romanu pod radnim naslovom „Nedostatak“ i novoj zbirci poezije. Roman problematizuje upliv političkog u intimno, istorije u živote i preispituje mogućnost ili nemogućnost umetnosti da se probije kroz površne slojeve mimikrijskog življenja te ponudi neku vrstu utešnog iskupljenja za pojedinca uglavljenog u opsukrnost ovdašnje stvarnosti i prividnih mogućnosti izbora.


Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, roman i knjigu priča. Radovi su joj nagrađivani i prevođeni na engleski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, danski i francuski.


Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” nagrađena je nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH 2007/08. i našla se u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Evropu (CEE Literature Award). Knjiga poezije “Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom “Fra Grgo Martić” kao najbolja knjiga poezije u Bosni i Hercegovini u 2009. godini.


Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Urednica je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Putevi”. Zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci kao urednica kulturnog programa.


Boravak Tanje Stupar Trifunović u KROKODILovoj kući za pisce u Beogradu omogućili su Književna mreža Traduki i Erste banka.

 

 

<< april 2017.   februar 2017. >>


 

 

krokodilova kuca za pisce