Rumena Bužarovska

/maj 2013.

Rumena-bio

Rumena Bužarovska rođena je 1981. godine u Skopiju, Makedonija. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Skopju, gde je kasnije i magistirala iz oblasti književnosti, na temu parodije u pričama. Doktorirala je na istom fakultetu, isto u oblasti književnosti, na temu humora u maeričkim i makedonskim savremenim pričama. Radi na Filološkom fakultetu kao lektor za engleski jezik, a zatim i kao docent na američkoj književnosti. Predavala je makedonski jezik na Državnom univerzitetu u Arizoni, a godinama zajednom s drugim profesorom drži online kurs Univerzitetu u Otavi, Kanzas.

Ozbiljno počinje da se zanima za pisanje za vreme studija. Prve priče objavljuje u časopisu Margina 2005. godine. 2006. godine bila je stipendist Kultur Kontakta u Beču, gde je provela mesec dana. Njena prva zbirka priča Чкртки (Или-Или) izlazi iz štampe 2007. godine.. Godine 2008. bila je stipendistkinja Internationales Haus der Autoren u Gracu. Drugu zbirku priča Osmica objavljuje 2010. godine.

U međuvremenu njene priče objavljivane su na nemačkom u časopisima Manuskripte, Ostragehege i Lichtungen. Na srpskom jeziku priče su joj objavljene u Betonu i Trеćem  Trgu, kao i u izdanju Kikinda Short 2010 godine.

 

 

 

 

  << jun 2013.    april 2013. >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krokodilova kuca za pisce