SYLVAIN PRUDHOMME

/ jun 2013.

sylvain-bio

Sylvain Prudhomme (Seyne-sur-Mer, 1979.) rođen je na jugu Francuske. Nakon detinjstva provedenog u Africi (Kamerun, Niger, Burundi, Mauricijus), u Parizu studira književnost i upisuje doktorat koji potom prekida kako bi se posvetio pisanju.

Njegov prvi roman, Les matinées d’Hercule, monolog u formi burleske na temu usnulog čoveka i njegovog nepomičnog putovanja, objavljen je 2007. u izdanju Serpent à Plumes. 2010. slede naslovi L’affaire furtif, sanjarija o arhipelagu na kom se okupio čitav niz likova – poklonici utopija, botaničari, kompozitori i «anarhitekti», te Tanganyika Project, u kojem je, crpeći inspiraciju u natpisima na gradskim zidovima, panoima, oslikanim reklamama i grafitima, autor pokušao opisati grad Kigoma na obali jezera Tanganjika.

Osim što se bavi pisanjem, Sylvain Prudhomme jedan je od pokretača časopisa Geste, u kojem objavljuje intervjue s mnogim savremenim piscima i umetnicima. 2009. pridružuje se osnivačima časopisa Le Tigre. Piše reportaže o afričkim frizerskim salonima u pariškoj četvrti Château d’Eau (Africaine Queen, 2010.), kao i o stanovnicima koliba u šumama pokrajine Ariež (La vie dans les arbres, 2011.).

Tokom deset godina radi kao asistent pisca Valera Novarine, a u periodu od 2010. do 2012. u francusko-senegalskoj alijansi u Ziguinchoru (Casamans). Njegov poslednji roman Là, avait dit Bahi, objavljen u izdanju L’Arbalète/Gallimard, prikazuje današnjicu jednog starog Alžirca koji kamionom prelazi region Tlemcen i putem odmotava klupko svojih sećanja iz kojih izviru isečci istorije Alžira pre i nakon proglašenja Nezavisnosti. Za ovaj roman, Sylvain Prudhomme je dobio nagradu Louis Guilloux.

 

 

 

 

 << avgust 2013.    maj 2013. >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krokodilova kuca za pisce